2024. március 11. 10:03 - fogyvedok

Termékbiztonság

pexels-andrii-lobur-6398965.jpgKommunikációs kampányunk végére hagytuk talán az egyik legfontosabb témakört, a termékbiztonságot. Hiszen ez az a terület, ahol a vásárlók élete, testi épsége a tét, egy hibás fényfüzér miatt leégő lakás, egy áramütés-veszélyes telefon, egy plüssmackóról leeső apró gombocska komoly tragédiák veszélyét hordozza magában. 

Mit csinál a piacfelügyelet? 

De mi is az a piacfelügyelet, amely a termékbiztonsági szabályok megtartásáért dolgozik nap, mint nap? Nevével ellentétben a piacfelügyelet nem a zöldséges-gyümölcsös standokat is magában foglaló piacok feletti felügyeletet jelenti. A piacfelügyeleti tevékenység biztosítja, hogy a forgalomba szánt vagy forgalmazott termékek ne jelentsenek veszélyt az egészség és a biztonság szempontjából, azaz biztosítja a termékek biztonságosságát. Feladata egyszersmind a hatósági tevékenységnek, hogy a termékek megfeleljenek azoknak a jogszabályi követelményeknek is, amelyek a fogyasztók tájékoztatása és az energiafelhasználás hatékonyságának növelése érdekében szükségesek. 

A termékbiztonsági szabályok mind az Európai Unió, mind Magyarország vonatozásában kiterjednek a teljes termékpalettára. A piacfelügyeleti hatóságok biztosítják többek között a kisfeszültségű villamossági termékek, a gyermekjátékok, a kozmetikumok, a háztartási és vegyipari termékek, a textil- és ruházati termékek, az élelmiszerrel összetéveszthető, másnak látszó termékek biztonságosságát, de éppenséggel az élelmiszerek biztonságosságát is. A piacfelügyeleti tevékenységet egyébiránt több hatóság látja el, kezdve például a kormányhivataloktól a katasztrófavédelmen és a közlekedési hatóságon át az élelmiszerbiztonsági hivatalig. 

Fontos, hogy amennyiben a piacfelügyeleti hatóság veszélyes termékre bukkan, akkor annak a terméknek megtilthatja a forgalmazását is, vagy a már eladott termékek vásárlóktól történő visszahívására is kötelezheti a vállalkozásokat, amellett, hogy bírság kiszabására is jogosult. 

Milyen veszélyes jelek alapján gyanakodhatunk? 

Egy átlagos vásárlónak egyáltalán nem könnyű megállapítania, hogy egy termék mikor biztonságos, és mikor veszélyes. Vannak azonban olyan jelek, amelyek segíthetnek a tájékozódásban, és ezekben az esetekben jobb, ha elkerüljük az adott termék megvásárlását, és vannak olyan tippek, amelyek elősegíthetik a biztonságos termék megvételét. 

Például villamossági terméket, vagy karácsonyi világítást semmiképpen se az aluljáróban vásároljuk, hanem elsősorban szakboltokban, szakáruházakban vegyünk. A terméken legyen  rajta a CE  megfelelőségi jelölés, ami annyit jelent, hogy a termék megfelel az Európai Uniós előírásoknak. 

A termékhez mellékelt használati útmutató magyar nyelven is elérhető legyen. Ha szabadtéri használatra szánunk egy terméket, akkor annak ne legyen PVC szigetelésű, külső vezetéke, ilyenkor ugyanis kizárólag a gumiszigetelésű vezeték a biztonságos. A termék masszív kialakítású burkolattal rendelkezzen, amit úgy tudunk csekkolni, hogy ha a burkolati részeket nem lehet könnyen meghajlítani, vagy enyhe nyomással behorpasztani, akkor az masszívnak minősül. És végül, a hálózati csatlakozóvezetéket ne lehessen nagyon könnyen kihúzni vagy betolni a készülékbe. 

Ha sporteszközt vásárolunk, azt szintén szaküzletben tegyük meg. Mindig olyan terméket válasszunk, amelyhez mellékelték a biztonságos használat és karbantartás szempontjából legfontosabb figyelmeztetéseket és utasításokat tartalmazó, magyar nyelvű használati-kezelési útmutatót. Ellenőrizzük továbbá azt is, hogy az eszköz megfelelően stabil-e, nincsenek éles élei, az egyes alkatrészek pedig megfelelően és biztonságosan csatlakoznak. 

És ami még feltétlenül segíthet megelőzni a bajt. Döntés előtt kutakodjunk a neten, nézzük meg a termékre vonatkozó leírásokat, vásárlói véleményeket, kommenteket, vagy akár hatósági jelzéseket, az is könnyen előfordulhat, hogy a piacfelügyeleti hatóság már megtiltotta az adott termék forgalmazását annak veszélyessége miatt. Legyünk tehát mindig óvatosak, körültekintőek!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyvedok.blog.hu/api/trackback/id/tr7418351021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása